Scoliose en Scheuermann
____________

Scoliose en Scheuermann zijn afwijkingen van de wervels in de wervelkolom. Ze uiten zich op een andere manier maar kunnen beide voor meerdere fysieke klachten zorgen.

 

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Soms is er één bocht in de wervelkolom zichtbaar, maar vaak ook twee. De scoliose kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ontstaat veelal in de groei. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan als gevolg van veroudering. Vaak is de oorzaak onbekend. Bij een scoliose kan er in de groei iets veranderen in de vorm van een wervel, waardoor andere wervels zich hierop aanpassen om enigszins rechtop te blijven staan. Uit compensatie draaien de wervels ten opzichte van elkaar. Een scoliose kan resulteren in pijn- en/of stijfheidsklachten, waardoor de beweeglijkheid van de rug wordt beperkt. Laat je de scoliose onbehandeld, dan kan deze (flink) toenemen en bestaat de kans dat ook de klachten verergeren.

 

Bij de ziekte van Scheuermann ontstaan er problemen in de groei. De wervels van de bovenrug groeien krom waardoor er een versterkte bolling in de bovenrug ontstaat. Dit kun je zien als een soort bochel (kyfose). Het strekken van de rug wordt hierdoor belemmerd, wat niet alleen rug- maar ook nekklachten kan veroorzaken.

 

Oefentherapie Mensendieck is een zeer geschikte therapie om de lichamelijke houding te verbeteren en de balans in belasting en belastbaarheid van de rug terug te vinden, waarmee klachten verminderd kunnen worden. In de behandelingen wordt de rug uitgedaagd om in andere patronen te bewegen, wat de rug soepeler en tegelijkertijd sterker maakt.

 

Schroth therapie richt zich nog specifieker op de behandeling van scoliose en Scheuermann. In het verleden heb ik veel van deze methode geleerd bij een gespecialiseerd Schroth (oefen)therapeut en ik pas sindsdien de elementen van deze methode toe in mijn behandelingen. Doelen van de Schroth methode zijn correctie van de wervelkolom, vermindering van pijn, houdingsverbetering, afremming van progressie van de scoliose en daarmee het voorkomen van het moeten dragen van een brace of een operatie.